Campus2015
 • Campus 2015

Campus 2015

CAMPUS 2015 - Aalto-yliopiston Otaniemen ydinkampuksen avoin kansainvälinen suunnittelukilpailu.

Väre voitti Campus 2015 -arkkitehtuurikilpailun

campus2015_winner_väre_aalto_university.jpg

Aalto-yliopistokiinteistöjen järjestämä avoin, kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu Campus 2015 on saatu päätökseen. Palkintolautakunta valitsi voittajaksi ehdotuksen nimimerkillä Väre, jonka on laatinut helsinkiläinen Verstas Arkkitehdit Oy, tekijöinä Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Riina Palva ja Ilkka Salminen. Kilpailun palkintolautakunta toteaa Väre-ehdotuksen onnistuneen parhaiten kilpailutehtävän haasteellisissa ja osin ristiriitaisissakin vaatimuksissa. 

The winning entry was designed by Verstas Architects

Toinen sija Suomeen, kolmas Espanjaan

Toiseksi sijoittui nimimerkki 492700 Leap, jonka on laatinut Arkkitehtitoimisto Esa Ruskeepää. Tämä ehdotus oli monilta ominaisuuksiltaan erittäin vahva ja ansiokas ja se kilpaili loppuun asti aivan kärjessä. Kolmanneksi tuli nimimerkki stay strong sweetie, joka on espanjalaisen arkkitehdin Luis Martínez Santa-Marían suunnittelema. 

Kolme toisessa vaiheessa mukana ollutta ehdotusta valittiin lunastettaviksi. Kilpailulautakunta nimesi myös kaikkien ehdotusten joukosta kuusi kunniamaininnan saajaa. 

Väre on vahva ja vakuuttava

campus2015_winner_väre03_aalto_university.jpg

Avoimen kaksivaiheisen kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun tarkoituksena oli suunnitella Aalto-yliopiston uusi ydinkampus Espoon Otaniemeen. Ensimmäiseen vaiheeseen saatiin 189 kilpailuehdotusta, joiden joukosta kuusi valittiin jatkoon. Toisessa vaiheessa tavoitteena oli suunnitella uudisrakennukselle ja sen lähiympäristölle ainutlaatuinen ratkaisu ja toimiva oppimisympäristö. Tärkeinä arvostelukriteereinä kilpailussa olivat korkealaatuinen arkkitehtuuri, kustannustehokkuus ja ekologinen kestävyys.

Palkintolautakunnan mukaan voittaja Väre on vahva ja vakuuttava ehdotus, joka kilpailun kuluessa kehittyi positiivisesti. Siinä esitettiin ratkaisu useimpiin ensimmäisen vaiheen tulosten jälkeen esitettyihin jatkokysymyksiin. Väreen toiminnallinen perusratkaisu tarjoaa omanlaisensa rakenteellisen DNA-matriisin, joka osin noudattaa Alvar Aallon suunnitteleman entisen TKK:n päärakennuksen ja osin pääkirjaston koordinaatistoja.

Palkintolautakunta totesi voittajatyön olevan raikas: yksinkertainen perusmoduuli on selkeä ja erottuva arkkitehtoninen kokonaisuus. Se tuottaa vakuuttavalla tavalla vaihtelevia tiloja, jotka pystyvät sopeutumaan ja joustamaan tarpeiden ja tilaratkaisujen muuttuessa. Sisääntulokerroksesta ylöspäin noustaessa tilojen luonne muuttuu asteittain. Alimpana ovat kaikille avoimet julkiset tilat, ylimpänä yksityisyyttä vaativat työskentelytilat.

Väre kuului myös energiatehokkuudeltaan ja kustannuksiltaan toisen vaiheen lupaavimpiin ehdotuksiin.

- Voin ilokseni todeta, että kilpailun taso oli erittäin korkea. Toivoimme ehdotuksia, jotka innostaisivat opiskeluun ja työskentelyn kampuksella. Palkintolautakunta uskoo, että voittajaehdotuksen myötä saadaan uusi malli tulevaisuuden yliopistokampusten oppimisympäristöille, niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, toteaa palkintolautakunnan puheenjohtaja, dekaani Helena Hyvönen.

- Olemme uusi yliopisto ja haluamme kunnioittaa kaikkien perustajakorkeakoulujemme omaleimaisuutta rakentaessamme yhteistä pääkampustamme Otaniemeen. Voittajaehdotus heijastaa hienolla tavalla yhteisiä arvojamme ja arvostaa olemassa olevaa ympäristöä samalla kun siinä visioidaan vahvasti tulevaisuutta, arvioi Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.

Uudisrakennusta tarkastellaan osana kampusohjelmaa

Uudisrakennusta ja sen lähiympäristöä tarkastellaan osana yliopiston laajempaa kampusohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa tutkimuksen, taiteellisen toiminnan ja opetuksen toimintaedellytyksiä.

Kilpailun kuusi finalistiehdotusta ovat yleisön nähtävillä Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella, rakennuksessa Otakaari 1, A-salin aula 27.9. ja 30.9.-4.10. rakennuksen aukioloaikoina ma-to 7.45-20.00 ja pe 7.45-18.00.

Väre by verstas Architects. The winner of the Campus 2015 competition.

Palkitut

 1. Väre, Verstas Arkkitehdit Oy, Helsinki/ Väinö Nikkilä, Jussi Palva, arkkitehti SAFA, Riina Palva, arkkitehti SAFA ja Ilkka Salminen, arkkitehti SAFA sekä avustajat ja asiantuntijat
 2. 492700 Leap, Arkkitehtitoimisto Esa Ruskeepää Oy, Helsinki
 3. stay strong sweetie, Luis Martínez Santa-María, Madrid, Espanja

Lunastukset

 1. AINOA, Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy, Helsinki
 2. HIPSTERKASBAH, Arkkitehtitoimisto ALA Oy, Helsinki
 3. NOLLI, Allies and Morrison Architects, Lontoo, Iso-Britannia

Kunniamaininnat

 • The Butterfly Effect, ma0 / emmeazero studio d´architectura, Rooma, Italia
 • ARTery, PO 2 ARCHITECTS, Madrid, Espanja
 • TAHBAJP, MOXON ARCHITECTS, Lontoo, Iso-Britannia
 • A*, Tuomo Siitonen, Helsinki
 • 0073, OOZE Architects, Rotterdam, Alankomaat
 • STUDIO CLOUD, Manuel David Romero Rodriguez, Salamanca, Espanja

Palkintolautakunnan jäsenet

Helena Hyvönen, puheenjohtaja, dekaani, Aalto-yliopisto
Tuula Teeri, rehtori, Aalto-yliopisto
Turkka Keinonen, professori, Aalto-yliopisto
Aija Staffans, arkkitehti, Aalto-yliopisto
Johan Celsing, arkkitehti, professori, Tukholma
Elina Tenho, arkkitehti, opiskelijajäsen, Aalto-yliopisto
Kari Kontturi, toimitusjohtaja, Aalto-yliopistokiinteistöt
Vilhelm Helander, arkkitehti, emeritusprofessori, Alvar Aalto -säätiön nimeämä jäsen
Tuomo Hahl, arkkitehti, Senaatti-kiinteistöt
Jukka Mäkelä, kaupunginjohtaja, Espoon kaupunki
Olavi Louko, teknisen toimen johtaja, Espoon kaupunki
Ossi Keränen, arkkitehti, asemakaavapäällikkö, Espoon kaupunki
Aaro Artto, arkkitehti, SAFAn nimeämä jäsen
Trevor Harris, arkkitehti, professori, SAFAn nimeämä jäsen
Eija Larkas-Ipatti, arkkitehti, Pöyry, asiantuntija ja kilpailusihteeri 

Linkkejä

Palkintolautakunnan arvostelupöytäkirja, englanniksi (pdf)
Tiedot palkittavista kokonaisuudessaan, englanniksi  (pdf)
Kilpailun kuusi finalistia
Kaikki kilpailuehdotukset